Najlepsze roboty do pakowania żywności

Ciasta, kremy, sałatki i mleko. Roboty przemysłowe mogą je wszystkie spakować! Oto siedem kilka robotycznych aplikacji do pakowania żywności, które naszym zdaniem są na prawdę świetne.

Pakowanie produktów jest jednym z bardziej uznanych zastosowań robotów w przemyśle spożywczym. Jednolity charakter produktów na etapie pakowania, ułatwia automatyzację i znacznie zwiększa efektywność i szybkość produkcji. Zadania w rolnictwie i produkcji żywności są trudniejsze do zautomatyzowania za pomocą robotów, ale producenci zaczynają je wprowadzać.

Przedstawiamy więc Państwu siedem najlepszych aplikacji do pakowania żywności, obejmujących wszystkie trzy etapy procesu: pakowanie podstawowe, pakowanie wtórne i pakowanie trzeciorzędowe.

Pakowanie żywności niejednolicie umieszczonej i ułożonej

Przetworzona żywność ma często jednakowy rozmiar i kształt, dzięki czemu można ją łatwo obsługiwać za pomocą robota chwytającego. Jednak zautomatyzowane maszyny do przetwarzania żywności często wytwarzają produkty, które są losowo ukierunkowane i dystrybuowane.

Roboty to bardzo popularne rozwiązanie do pakowania losowo umieszczanych produktów. Dzięki prostej akcji „wybierz i umieść”, mogą jednocześnie zidentyfikować, wyrównać i umieścić produkt. Nie zrobotyzowaną alternatywą byłoby zastosowanie mocowania, które jest nieelastyczne wobec zmian w produktach i może zajmować dużo miejsca.

Poniższy filmik przedstawia robota ABB delta, umieszczającego losowo zorientowane parówki w poszczególnych pakietach. System wykorzystuje wizję robota do wykrywania orientacji produktów.

Pakowanie przez robota surowej żywności

Pakowanie podstawowe obejmuje przyjmowanie surowych lub przetworzonych produktów spożywczych i pakowanie ich. Opakowania mogą różnić się ogromnie rozmiarem i kształtem, w zależności od rodzaju żywności. Utrudnia to obsługę niektórych produktów za pomocą robota. Przetworzona żywność (np. ciasteczka) jest często łatwiejsza do uchwycenia ze względu na ich jednolity rozmiar, ale surowa żywność (np. ogórki), może stanowić większe wyzwanie.

Ten film ukazuje roboty FANUC, używane na różnych etapach procesu żywnościowego, w tym podczas pierwotnego przetwarzania żywności i analizy jakości. Ostatni etap pokazuje pojedyncze główki sałaty umieszczane w przezroczystym plastikowym opakowaniu.

Roboty w branży piekarniczej i cukierniczej

Jeśli kiedykolwiek piekłeś ciasta w domu, będziesz wiedział, że usunięcie ciast z patelni może być trudnym zadaniem. Masowo produkowane wypieki są często przygotowywane na dużych patelniach. Roboty to jeden ze sposobów usuwania produktów z pierwotnego opakowania.

Roboty zajmują się tutaj zbieraniem całej tacy wypieków za pomocą specjalistycznego narzędzia do odbierania. Każdy upieczony produkt chwytany jest za pomocą próżni lub małych szpilek.

Roboty przemysłowe denestujące

Denestowanie polega na usunięciu pustej paczki z magazynu. Często wykonuje się to w połączeniu z automatycznym odbiorem – robot usuwa paczkę ze stosu, a odtłuszczający robot umieszcza w niej wypieki.

Ten film z Precision Automated Technology pokazuje odgradzającego i obierającego robota pracujących razem, aby zapakować babeczki do plastikowych tac. Wyzwaniem dla tego zastosowania było stworzenie systemu pakowania, które mogłoby obsługiwać różne produkty w tym samym procesie, bez zajmowania zbyt dużej powierzchni fabryki. Alternatywą byłoby zastosowanie wymiennych przenośników, ale nie byłoby to tak opłacalne.

Pakowanie wtórne przy użyciu robota przemysłowego

Wtórne pakowanie obejmuje przyjmowanie indywidualnie pakowanych produktów i grupowanie ich w pudełka lub skrzynki. Produkty są już szczelnie zapakowanie, więc na tym etapie nie ma ryzyka zanieczyszczenia żywności. W rezultacie zadania te są często łatwiejsze do zautomatyzowania.

Roboty współpracujące mogą być stosowane w różnych aplikacjach do pakowania wtórnego, w tym do delikatnej żywności. To studium przypadku od Universal Robots pokazuje, jak włoski producent jaj Cascina Italia używa robota UR5 do układania napełnionych pudełek na jajka, w większym pudełku kartonowym.

Roboty współpracujące mogą nawet obsługiwać pakiety trudne do uchwycenia. Ten film z Orkli pokazuje, jak specjalistyczny chwytak pozwala robotowi UR10 zbierać i umieszczać elastyczne torby kremu waniliowego w kartonowych pudełkach. Firma informuje, że zwrot z inwestycji robota wynosił tylko sześć miesięcy.

Paletyzacja

Opakowanie trzeciorzędne polega na zabraniu pudeł z produktem i przygotowaniu ich do wysyłki, często układając je na paletach. Paletyzacja jest powszechną robotyczną aplikacją w przemyśle spożywczym.

Ten film pokazuje, jak Atria Scandinavia zintegrowała trzy Universal Robots ze swoją linią produkcyjną. Pierwszy robot umieszcza pokrywki na plastikowych tubach (opakowanie podstawowe), drugi robot pakuje te w tuby do pudełka (opakowanie dodatkowe), a trzeci robot paletyzuje pudełka (opakowanie trzeciorzędowe). To doskonały przykład tego, jak mały producent, może wykorzystywać roboty na każdym etapie procesu pakowania żywności, umożliwiając pracownikom ludzkim wykonywanie zadań o większej wartości dodanej.

Magazynowanie przy pomocy robotów przemysłowych

Wcześniej omówiliśmy, w jaki sposób zautomatyzowane magazynowanie może zapewnić przewagę konkurencyjną producentom żywności. Po zapakowaniu produktów na paletach lub klatkach, transport palet może być bardzo pracochłonny, szczególnie w przypadku magazynowania dużej liczby produktów.

Mleczarnia Arla w Wielkiej Brytanii produkuje 1,5 miliona litrów mleka każdego dnia. Ten raport pokazuje, w jaki sposób zintegrowali 90 pojazdów autonomicznych (AGV) w swojej fabryce, aby przenosić zapakowane butelki mleka, podobnie jak Amazon używa systemu magazynowania Kiva.

Przemysł spożywczy już od kilku lat stosuje robotykę. Prawdopodobnie wzrośnie w nadchodzących latach, szczególnie na etapie pakowania wtórnego i trzeciorzędnego. Roboty współpracujące wnoszą teraz zalety autonomicznego opakowania dla mniejszych producentów, którzy pracują w znacznie mniejszych ilościach.